Geschreven door:
Maarten Thonissen
Diabetes type 2 vormt een groeiend gezondheidsprobleem, vooral in Nederland. Om deze trend tegen te gaan, is het landelijk preventieprogramma 2diabeat opgericht. Dit is een unieke samenwerking tussen zorgprofessionals, patiënten, onderzoekers, verzekeraars, gemeenten, GGD's, bedrijven en de wijk. Het doel? Het versterken en combineren van bestaande initiatieven om de gezondheid van gemeenschappen te verbeteren en zo diabetes type 2 te voorkomen en om te keren.
De focus van 2diabeat ligt op de vier pijlers van leefstijlverandering: beweging, voeding, ontspanning/slaap en mentale gezondheid. Deze pijlers zijn cruciaal om diabetes type 2 te voorkomen en om te keren.
Het 2diabeat programma omvat activiteiten zoals het creëren van een gezamenlijk beeld van de opgave van de wijk (de wijkscan) en het aanbod aan initiatieven, voorzieningen en actoren (de leefstijlkaart), het organiseren van bijeenkomsten (‘sprankels’), en het betrekken van een breed netwerk van wijkbewoners en professionals. Deelnemers hebben toegang tot een digitaal communityplatform en een ‘Toolbox’ met hulpmiddelen voor leefstijlverandering. De effectiviteit van 2diabeat wordt zowel lokaal als landelijk onderzocht, inclusief sociaal economische evaluaties.
2diabeat is een wijkgerichte aanpak, ontwikkeld met de hulp van ongeveer 200 experts en ervaringsdeskundigen, versnelt, versterkt en verbindt lokale initiatieven. Centraal staan de 'aanjagers', sleutelfiguren in de wijk die verbeteringen stimuleren en coördineren. Zij zijn het aanspreekpunt voor landelijke ondersteuning en helpen bij het verbinden van mensen en netwerken. Elk gebied heeft zijn eigen programma met een gemeenschappelijk doel: het bevorderen van een gezonde levensstijl.
SoFi-e® verbindt ondersteunt 2diabeat met data, door de inrichting van een dashboard met een wijkscan van alle wijken In Nederland rondom het thema diabetes preventie. Inmiddels is deze wijkscan in meer dan 50 wijken uitgevoerd, waarmee het netwerk een helder overzicht krijgt van de prevalentie van diabetes en de risicogroepen voor diabetes aan de hand van indicatoren op het gebied van demografie, opleidingsniveau en de mentale en fysieke gezondheid binnen elke wijk. Door deze wijkgerichte aanpak wordt de samenwerking in de wijk gestimuleerd en kunnen kunnen effectiever interventies ingezet worden, die aansluiten bij de lokale situatie.
Wij verbinden mens, organisatie en samenleving om bewust te blijven van de bedoeling. De kwaliteit van leven van de medemens staat hierbij voorop. Onze bijdrage aan het programma 2diabeat is hierop geen uitzondering. Door data-ondersteund werken brengen we de leefwereld en systeemwereld bij elkaar en streven we naar een gezondere samenleving. Wijk voor wijk, stad voor stad!
Wil jij meer weten over het programma 2diabeat? Bekijk hier de website.
Wij verbinden mens, organisatie en samenleving om bewust te blijven van de bedoeling.
Volg ons op social media
Contactgegevens
Euregiopark 4, 6467 JE Kerkrade
043- 458 48 36
info@sofieverbindt.nl